Leiderschap en agressie op de werkvloer

Uit recent onderzoek van TNO volgt dat 19% van alle werknemers in Nederland te maken heeft met intimidatie en pesten op de werkvloer. Denk hierbij ook aan negeren, grove opmerkingen en roddelen. In hoeverre houden zulke gedragingen verband met de leiderschapsstijl van de leidinggevende?

Zwak leiderschap

Om deze vraag te beantwoorden onderzochten Nederlandse en Belgische onderzoekers in 2022 maar liefst 165 studies met ruim 115.000 respondenten. Het is niet dat verrassend zwak/passief leiderschap (laissez-faire) en een destructief leiderschap waarbij medewerkers ronduit grof worden behandeld, samen gaan met meer agressie op de werkvloer.

Toename ziekteverzuim

Ook wij, Anne en Maaike, zijn niet verbaasd over de uitkomsten van dit onderzoek. In ons werk horen wij vaak dat dit soort type managers afkeurend en bestraffend zijn in plaats van ondersteunend en stimulerend. De sfeer op de afdeling verslechtert en er ontstaat onrust in het team. Medewerkers hebben het gevoel altijd alert te moeten zijn en durven niet meer het achterste van de tong te laten zien. Met een toename van het ziekteverzuim en een hoger verloop als gevolg.

Signaalfunctie vertrouwenspersonen

Vertrouwenspersonen hebben een belangrijke signaalfunctie van wat er speelt op de werkvloer. Wat veel mensen niet weten, is dat wij om ongewenst gedrag te voorkomen zowel gevraagd als ongevraagd advies geven aan management en bestuur. Het bovenstaande maakt helder dat een vertrouwenspersoon een waardevolle aanwinst is voor iedere organisatie, zowel voor de werknemer maar ook voor de werkgever.


Bronnen
Cao, W. et al. (2022). Leadership and Workplace Agression: A Meta-analysis. Journal of Business Ethics, 15 July 2022

https://www.monitorarbeid.tno.nl/nl-nl/publicaties/nea-factsheet-2022/