Pesten op de werkvloer
Pesten op de werkvloer was voor ons eigenlijk “de ver van ons bed” show. Totdat wij de opleiding voor vertrouwenspersoon volgden en kennis namen van de gevolgen van pesten voor zowel werknemers als werkgevers. Wij werden direct nieuwsgierig. Welke preventieve maatregelen kan een werkgever nemen om pesten te voorkomen? Wat is een goed anti-pest beleid?
Wat is pesten op het werk?
Pesten op het werk is een vorm van agressief gedrag. Denk hierbij aan roddelen, anderen met de vinger wijzen of collega’s uitsluiten of vernederen. Dit soort gedragingen veroorzaken een ernstige mate van stress bij werknemers wanneer ze vaak en consistent worden herhaald. Het doelwit belandt in een machteloze positie en kan zich steeds moeilijker verdedigen.
Overmatig competitieve culturen met een extreme werkbelasting en continue veranderingen, kunnen een negatieve werkomgeving creëren waarin pestgedrag gedijt.
De gevolgen van pesten op het werk
Slachtoffers van pesten ervaren vaak algemene gezondheidsproblemen, psychosomatische klachten en algemene stress symptomen. Minder bekend is dat ook collega’s er last van hebben! Getuigen van pesten ervaren een lagere arbeidstevredenheid. Ze zijn minder betrokken en beleven minder plezier in hun werk.
Voor de organisatie gaat pesten op het werk op de werkvloer samen met een verhoging van contraproductief werkgedrag van werknemers. Er wordt minder gepresteerd. Directe kosten gaan naar coaching voor het oplossen van de casus met veelal financiële en juridische gevolgen. Indirecte kosten verwijzen onder andere naar een hoger ziekteverzuim, een hogere uitstroom van medewerkers en reputatieschade van een organisatie.
Preventieve maatregelen om pesten te voorkomen
In de samenleving is vooral wetgeving belangrijk. Een organisatie kan met een anti-pest beleid schade voorkomen. Een werkgever geeft hierdoor het signaal af dat pesten niet wordt getolereerd. Hierbij moet ook op groepsniveau aandacht zijn voor training op het gebied van conflict hantering en leiderschap. Op individueel niveau kan er gekeken worden naar de taakinhoud van een functie. Er moet ook gekeken worden naar een goede opvang voor slachtoffers en getuigen.
Hoewel preventie van pesten steeds meer de aandacht krijgt die het verdient, is het jammer dat onderzoek naar de daadwerkelijke effectiviteit van deze maatregelen nog in de kinderschoenen staat. Je kunt er kritisch over zijn. Maar toch….alle beetjes helpen, nietwaar?
Maaike van Veenendaal en Anne Verschoor zijn behalve extern vertrouwenspersoon ook beiden psycholoog. Behalve een luisterend oor kunnen wij ook op maat trainen en begeleiden. Wij vormen een waardevolle aanwinst voor elke organisatie.
Hoe kunnen wij helpen
Maaike van Veenendaal en Anne Verschoor zijn behalve extern vertrouwenspersoon ook beiden psycholoog. Behalve een luisterend oor kunnen wij ook op maat trainen en begeleiden. Wij vormen een waardevolle aanwinst voor elke organisatie.