Is het aanstellen van een vertrouwenspersoon al verplicht?
Dit is de vraag die al een tijdje speelt bij veel ondernemers. Maar nee, qua wetgeving is dit nog niet het geval. Wel heeft de Tweede Kamer in mei 2023 het wetsvoorstel aangenomen voor het verplicht stellen van een vertrouwenspersoon voor werkgevers met meer dan 10 werknemers. De wettelijke verplichting is hierdoor een stap dichterbij. Nu wacht de wet op een besluit van de Eerste Kamer, waar het heel aannemelijk is dat de wet zal worden aangenomen.
Welke acties kun je als werkgever in ieder geval nemen om preventief te werk te gaan?
Het opstellen van een gedragscode
Hierin worden de normen en waarden duidelijk gemaakt die gelden voor de omgang tussen collega’s op de werkvloer. Wat niet wordt geaccepteerd en wat er gebeurt als werknemers zich niet aan de afspraken houden. De consequenties van schending van de Gedragscode moeten helder omschreven zijn.
De omgang met klachten van medewerkers
Een goed ontworpen klachtenregeling en een toegankelijke Klachtencommissie kunnen bijdragen aan het voorkomen van de escalatie van kleine geschillen tot grotere problemen. Door klachten van medewerkers vroegtijdig en effectief aan te pakken, kunnen organisaties conflicten beheersen voordat ze escaleren. Uiteraard dienen de leden van de commissie onafhankelijk te zijn. Dit verhoogt het vertrouwen van medewerkers dat hun klachten serieus worden genomen en eerlijk worden beoordeeld.
Ook training en voorlichting kunnen helpen!
Over het actief aanbieden van informatie over datgene wat je als werkgever doet om ongewenste omgangsvormen te voorkomen. Dit geeft inzicht in wat een medewerker kan doen als deze ermee te maken krijgt. Het is belangrijk dat een leidinggevende ongewenste omgangsvormen herkent en adequaat kan optreden.
Iedere organisatie, klein of groot, profit of non-profit, geeft er zijn eigen richting aan. De beoordeling van de RI&E vormt het vertrekpunt. Het beleid is veelal tailor made. Vanuit de Arbowet zijn werkgevers verantwoordelijk om het risico op ongewenst gedrag zoveel mogelijk tegen te gaan.
Maaike van Veenendaal en Anne Verschoor zijn beiden gecertificeerd vertrouwenspersoon en psycholoog. Behalve een luisterend oor bieden aan medewerkers, adviseren wij organisaties bij het op maat maken en opstellen van beleid op het gebied van ongewenst gedrag. Bovendien geven wij voorlichting en training aan leidinggevenden. Ook kunnen wij onderzoek uitvoeren op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting (PSA).