Zelfcompassie op de werkvloer!

In een veilige werkomgeving durven mensen elkaar om hulp en feedback te vragen. En is het niet erg om soms een fout te maken. Uit  psychologisch onderzoek van de Open Universiteit onder 500 mensen blijkt dat niet iedereen evenveel profiteert van een prettige sfeer op de werkvloer. Waarom is dat zo?

Onze basisbehoeften

Het onderzoek laat zien dat als de drie psychologische basisbehoeften van mensen (behoefte aan autonomie, verbondenheid en competentie) op de werkvloer zijn vervuld, mensen positieve emoties ervaren. Door die positieve emoties kunnen goede werkrelaties met collega’s worden onderhouden. Bovendien leveren zij zelf een bijdrage aan een prettige sfeer.

Lief zijn voor jezelf

Maar hoe zit het dan als die basisbehoeften onvoldoende op de werkvloer worden vervuld? Dan wordt zelfcompassie belangrijk! Zelfcompassie betekent dat je warm en begripvol bent tegen jezelf wanneer je faalt of tekort voelt schieten en jezelf niet onderdompelt  in zelfkritiek. Met zelfcompassie verzachten mensen pijnlijke gevoelens. In plaats van je af te sluiten, kunnen mensen zich dan toch blijven openstellen voor hun omgeving en profiteren van een collegiale sfeer op de werkvloer.

Kortom: psychische veiligheid op de werkvloer gaat niet alleen over hoe medewerkers elkaar behandelen, maar ook over hoe medewerkers met zichzelf omgaan. Interessant toch?

We kunnen meer!

Maaike van Veenendaal en Anne Verschoor zijn behalve vertrouwenspersoon ook psycholoog. Behalve een luisterend oor kunnen zij ook op maat begeleiden en coachen. Dit is een waardevolle aanwinst voor iedere organisatie.