Voorlichting en instructie
Impact van een vertrouwenspersoon
Vertrouwenspersonen spelen een belangrijke rol in het voorkomen en beperken van de impact van ongewenste omgangsvormen op de werkvloer. Een intern aangestelde vertrouwenspersoon kan hierbij ondersteunen. Het inhuren van een vertrouwenspersoon behoort ook tot de mogelijkheden die door de werkgever afgewogen moeten worden. Uiteraard is een combi ook mogelijk!
Medewerkers ervaren veelal een drempel om ongewenst gedrag aan de kaak te stellen. Het is daarom belangrijk dat medewerkers de vertrouwenspersoon in ieder geval wèl weten te vinden!
Rol van de werkgever
Daarnaast is het van belang dat iedere werkgever actief voorlichting, informatie en instructie biedt aan medewerkers over datgene wat hij doet om ongewenste omgangsvormen op de werkvloer te voorkomen en wat een medewerker kan doen als deze ermee te maken krijgt. Goede voorlichting is gericht op het vergroten van het bewustzijn en het inzicht van zowel medewerkers als leidinggevenden. Zonder voorlichting weet niemand wat de visie, het beleid en de gedragsregels van de organisatie zijn.
Ook is het belangrijk dat leidinggevenden in een vroeg stadium ongewenst gedrag herkennen en in staat zijn om adequaat op te treden. Uiteraard laten leidinggevenden vooroordelen niet meespelen en zorgen zij ervoor dat iedereen gelijke kansen krijgt. Tevens moeten leidinggevenden weten hoe belangrijk voorbeeldgedrag is en hoe ze bij ongewenste omgangsvormen moeten ingrijpen. Instructie, voorlichting en training van leidinggevenden kunnen hierbij helpen. Ook nieuwe werknemers moeten door HR of de leidinggevende op de hoogte worden gebracht wat het beleid van de werkgever is bij ongewenst gedrag en hoe dit wordt uitgedragen door de organisatie.
Beleidsimplementatie
Tot slot moeten voorlichting en instructie aan medewerkers en leidinggevenden regelmatig op de agenda van iedere werkgever terugkomen. Dit tezamen zijn belangrijk onderdelen van een preventief beleid. Evenals het regelmatig evalueren of het beleid ook echt werkt! Kortom, het takenpakket van een vertrouwenspersoon is veel breder dan alleen het begeleiden van een medewerker bij ongewenst gedrag. Daarom is het voor werkgevers het inhuren van een vertrouwenspersoon een goed idee.
Door het inhuren van een vertrouwenspersoon geeft u -naast begeleiding bij ongewenst gedrag- όόk op professionele wijze richting aan het professioneel invullen van de rol van vertrouwenspersoon binnen uw bedrijf.